Goodbye and Thank You, Family Varimezovi

Our Bulgarian Education and Culture Society Pchela conceives, organizes and executes events promoting traditional Bulgarian culture and have significance for Bulgarian people.


We have executed many successful events. Every year we conduct two important events Balkan Fest and Nadigravaneto. Also we host a number of concerts, appearances and exhibits.


Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Goodbye and Thank You, Family Varimezovi

June 28, 2021 @ 8:00 am 5:00 pm

На тържествен прием в Генерално Консулство в чест на Иван и Цветанка Варимезови и тяхното заминаване за България с любезното домакинство на Генерален Консул Бойко Христов. Имахме честта да сме там и да връчим нашият подарък лично на сем. Варимезови с благодарност за свършеното сред общността ни тук през годините, като част от нас и като носители на българският дух и пазители на традицията сред българите в странство.

Специален подарък от името ПЧЕЛА и общността поднесе председателят на организацията г-н Тодор Тренков и сектретарят  г-н Румен Петров. Книгата на Мартин Кьониг  “Звукови портрети от България”, която представихме на 1 март 2019, беше нашият скромен жест на благодарност. В нея са включени снимки и музика и от историята на фамилията Варимезови и срещите на автора с гайдаря Костадин Варимезов, чичо на Иван Варимезов.

Българско Общество ПЧЕЛА имаше честта през годините да бъде в подкрепа на класовете за български традиционни песни, осъществявани под ръководството на Цветанка Варимезова, които организирахме за общността по фестивали и годишните Надигравания.  Винаги скъпи гости на нашите събития, по инициатива на ПЧЕЛА, сем. Варимезови бяха удостоени със сертификат от Конгреса на САЩ през юни 2015. Те бяха сред почетните участници на “Фестивал на Европейското Културно Наследство” в който взехме участие и ние, заедно с много други европейски общности, техните дипломатически мисии, обществени организации и танцови групи и музиканти. Имахме  честта да сме спомоществователи и на съвместният концерт на с Валя Балканска и срещата на големите гайдарите Петър Янев, Васил Белеков и Иван Варимезов през 2016-та на Балкан Фест в Сан Диего, както и на месечните сбирки за изучаване на традиционни песни  “На седянка и песни с Цветанка” в Ла Кресента, осъществени с любезната инициатива на групата за традиционни танци “Опа Хей”, Веси Казачка и Изабела Аранаудов.

Благодарим на Иван и Цветанка Варимезови и се разделяме с тях не задълго  надяваме се и с пожелания за весели и радостни дни по родния край и нови срещи с песни тук отвъд океана.

BG Pchela